Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Απαγόρευση Μπουρκινιού 2

Ο γαλλικός νόμος που ποινικοποιεί το μπουρκίνι είναι υποκριτικός και όσοι/ες τον υποστηρίζουν το κάνουν γιατί δικαιώνει τις πεποιθήσεις τους και όχι τα θύματα.
Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα για τις Mουσουλμάνες που όντως υφίστανται καταπίεση; Ο θύτης που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αυτός που ασκεί την πατριαρχική εξουσία στο περιβάλλον τους, θα τους απαγορεύσει να πηγαίνουν στη παραλία. Πράγμα που διευκολύνει την απομόνωση αυτών των γυναικών και των παιδιών τους και την ελαχιστοποιήση της προστριβής τους με τις ιδέες και τα ιδανικά της κοινωνίας στην οποία ανήκουν.
Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα για τις γυναίκες που επιλέγουν χωρίς καμία καταπίεση αυτή την ενδυμασία; Αφαίρεση του δικαιώματος τους στην αυτοδιάθεση και αύξηση της αίσθησης της αδικίας απέναντι τους μέσα σε μια κοινωνία που πρέπει να νιώθουν ισότιμα μέλη.
Ο συγκεκριμένος νόμος που επικεντρώνεται στις παραλίες ποινικοποιεί τα θύματα της κατάστασης αυτής, επικεντρώνεται σε ένα σύμπτωμα κρύβοντας το κάτω από το χαλί ενώ μεγεθύνει τα αίτια που δημιουργούν αυτό το σύμπτωμα.
Οποιοσ(α)δήποτε με ορθολογική σκέψη που πραγματικά είναι εναντίον της πατριαρχικής εξουσίας του Ισλάμ δε βρίσκει λογικό αυτόν τον νόμο, που μας φέρνει στο συμπέρασμα ότι πιθανόν είναι ένας ισλαμοφοβικός και σεξιστικός νόμος που ψηφίστηκε καθαρά για να "προστατεύσει" τον τουρισμό της Γαλλίας από πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες στις παραλίες. Ειδικά αν σκεφτείς πόσο έχει μειωθεί το γαλλικό τουριστικό προϊόν μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Όχι, η απαγόρευση της ένδυσης δεν προωθεί την ελευθερία της Mουσουλμάνας, ακριβώς γιατί επιβάλλει κάτι.
Ο νόμος δεν εξετάζει το πρόβλημα που είναι ο εξαναγκασμός σε ένα είδος ένδυσης κατά περίπτωση όπως θα έπρεπε, ακριβώς γιατί για να είναι δίκαιος θα έπρεπε να βρει ένα κριτήριο ώστε να ξεκαθαρίζει ποιες περιπτώσεις είναι επιβολή και ποιες είναι ελεύθερη επιλογή. Μέχρι ο νομοθέτης να καταφέρει να διαχωρίσει αυτά τα δύο από το εμφανές αποτέλεσμα που είναι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μπάνιο με μπουρκίνι, τα θύματα θα συνεχίσουν να είναι οι γυναίκες Mουσουλμάνες.
Υπάρχουν πολλές που θα το επέλεγαν ελεύθερα, καταπιεσμένες από τις πεποιθήσεις τους ίσως, αλλά αυτό είναι δικαίωμα, δεν είναι επιβολή.
Ως ένα βαθμό όλοι ακολουθούμε νόρμες χτισμένες από το περιβάλλον που έχουμε μεγαλώσει και τις ονομάζουμε ελεύθερη επιλογή μας.
Η επιλογή μου να φοράω μόνο ή καθόλου κουστούμια είναι μια τέτοια συμπεριφορά που βασίζεται σε κοινωνικές πεποιθήσεις και στην ιδέα σου, του πώς θες να σε βλέπει η υπόλοιπη κοινωνία.
Αν εξαφανιζόταν η πατριαρχική επιβολή του Ισλάμ, πάλι θα υπήρχαν κάποιες γυναίκες που θα ντύνονταν έτσι από ευσέβεια προς τις γραφές τους. Θα ήταν μειοψηφία; Μάλλον ναι. Θα μας ενοχλούσε τότε; Όχι περισσότερο από άλλη μια γραφική θρησκευτική εικόνα.
Έχετε καμία επίσημη επιστημονική έρευνα που να φανερώνει ότι όλες οι Mουσουλμάνες γυναίκες, ανεξαρτήτως εκπαίδευσης, ηλικίας, περιβάλλοντος διαβίωσης και εμπειριών που επιλέγουν να φορέσουν θρησκευτική αμφίεση πάσχουν από το συγκεκριμένο ψυχολογικό φαινόμενο που λέγεται Σύνδρομο Στοκχόλμης; Επειδή πολύς κόσμος το επικαλείται...
Δεν υπάρχει λογική όταν ετεροκαθορίζουμε ένα σύνολο ανθρώπων για να δικαιολογήσουμε τις πεποιθήσεις μας.
Ειδικά όταν δεν έχουμε επιχειρήματα γι αυτό που υποστηρίζουμε.
Όπως υπάρχουν γυναίκες που καταπιέζονται, υπάρχουν και αυτές που είναι πιστές Mουσουλμάνες και δε θα επέλεγαν ποτέ άλλη αμφίεση. Εκτός κι αν οι άντρες έχουν ειδικά προνόμια στην ηλιθιότητα.
George Sakoul

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου